Eksperimentas, kurio metu siekta perimti žinias apie pramoninį krevečių auginimą ir specialiai šiam tikslui buvo sukurta bazė Klaipėdos universiteto verslo inkubatoriuje, sėkmingai artėja prie finišo tiesiosios. Rezultatus ir patirtį akvakultūros sektoriaus bei akademinės bendruomenės atstovai apibendrino balandžio 26 d. susitikę Klaipėdos mokslo ir technologijų parke.
Teorinio-praktinio seminaro “Inovacijos akvakultūroje: krevečių auginimo technologijos“ metu žiniomis, praktine patirtimi bei įžvalgomis apie krevečių auginimo perspektyvas dalinosi prof. dr. Bela H. Buck iš Vokietijos, drauge su KMTP bei uostamiesčio mokslininkais Klaipėdoje kūręs eksperimentinę sistemą. Taip pat renginio dalyviams buvo suteikta galimybė apsilankyti bazėje, apžiūrėti įrangą.
Laukiamu penktadienio akcentu tapo ir pirmųjų Klaipėdoje užaugintų krevečių degustacija Klaipėdos universiteto botanikos sode, kurioje dalyvavo uostamiesčio mokslininkai, verslo organizacijų atstovai, žurnalistai. Uostamiestyje užaugintas krevetes ant grilio čirškino „Kamado Bono“ grilio šefas Tomas Petryla su savo komanda.
Klaipėdoje užaugintos krevetės gana didelės – 16-18 cm ilgio. Iki tokio dydžio jos užaugo per 5 mėnesius. Iš viso iki rinkai tinkamo dydžio universiteto mokslininkams jau pavyko užauginti apie 200 kilogramų krevečių.
„Šiandien galime džiaugtis ne tik puikiai paskrudintomis gardžiomis krevetėmis, bet ir tuo, kad Klaipėdos mokslininkai įgavo reikiamų žinių. Turime potencialo tapti kertine krevečių auginimo ašimi visame Baltijos jūros regione. Tikimės įgytas kompetencijas pritaikyti verslui ir galbūt po kelerių metų šviežių krevečių galės išsikepti kiekvienas barbekiu mėgėjas Lietuvoje“, – kalbėjo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.
Galimybę uostamiestyje įkurti unikalią bazę atvėrė projektas „InnoAquaTech„, kuriame KMTP dalyvauja drauge su partneriais iš užsienio. Infrastruktūra kainavo apie 100 tūkst. eurų, dalis reikiamų lėšų gauta iš ES fondų.
Krevetes pradėjusius auginti klaipėdiečius nuolat konsultuoja Vokietijos ekspertai, bendradarbiaujama su Lenkijos mokslininkais, vietos akvakultūros ir biotechnologijų verslu.